onsdag 5 oktober 2011

En klassfråga att sälja kakor i skolklassen?





I dag skulle S lämna in beställningarna på kakorna till sin mentor, kakor de säljer för en klassresa. Eftersom han varit sent ute som förra året så blev det "bara" 29 beställningar från honom och i eftermiddag kom han hem och sa att vi måste även betala dessa kakorna i dag. Då sa jag MENvi har ju inte tagit betalt av kunderna. Då säger han: nej men vi ska ligga ute med pengarna tills kakorna levereras. VAAA``??????? nej det kan inte stämma sa jag då, ska vi ligga ute med 1450 kr i 2 veckor? (förra året tog det dessutom 3,5 veckor innan kakorna kom) det kan vi inte göra och S jag har inga pengar ute nu då skulle du sagt till tidigare och din pappa kan inte åka hem från jobbet med pengar.


Jag sa till S att du måste kolla med din mentor om detta verkligen stämmer, för även om vi kan ligga ute med de pengarna så finns det flera i din klass som inte kan det och då var det ju tur att jag inte tog lappen med till Pensionärerna i kyrkan för då hade vi fått ligga ute med många flera tusen kronor.


Om det nu stämmer ska vi alltså ligga ute med pengarna tills kakorna kommer vilket då betyder att det blir en klassfråga att sälja kakor i skolklassen och dum som jag är så trodde jag att vitsen med att sälja kakor i klassen var så att alla kan följa med på skolresan. En elev sålde 200 burkar kakor förra året, då skulle alltså den familjen vars ena förälder är förskolelärare och den andre industriarbetare ligga ute med 10 000 kr. Den familjen har även 5 barn totalt, tänk om alla skulle sälja kakor åt sina respektive klasser samtidigt?


För mig är det obegripligt och jag tycker att det verkar mycket märkligt att alla i klassen måste vara med och sälja MEN alla har inte råd att sälja, MEN är du inte med och säljer så får du inte följa med på resan, MEN vad gör man när man inte har råd att sälja då? Det är en gåta, att familjer som knappt klarar mat på bordet för dagen till sina barn måste prioritera, ska vi låta barnen äta idag eller ska vi sälja kakor och då låta han eller hon få följa med på skolresan om 8 månader?


Jag trodde vitsen med att sälja kakor var för att få in pengar till skolresan så att alla i klassen har råd att följa med, inte särskilja på eleverna. Det ska inte vara en klassfråga för ungarna!



2 kommentarer:

Anna sa...

Men menar de verkligen allvar???? Kan inte alla i klassen göra gemensam sak och låta bli att sälja kakorna? Måste ju finnas andra sätt att samla pengar till klassresan på. Sätt som inte diskriminerar barnen pga vårdnadshavarnas ekonomi!!!

Anonym sa...

Missuppfattning eller en inte ärlig person i skolan. Kolla här:
"ni har 30 dagars kredit från och med leveransdatum."
http://www.kakservice.se/Fragor___svar
Kolla runt på kakservice.se så der du mer. De har juen faceboksida också.
Jag tycker inte S ska behöva ta det med läraren utan att du ska ringa!
/Biggan