måndag 28 april 2008

Hundägarens ansvar

Jag köpte en hundtidning.  I denna tidning står bland annat: 

- Som hundägare har man ett strikt ägaransvar. 
vilket innebär att man som hundägare är ansvarig för hundens alla handlingar, oavsett om man varit vårdslös eller inte. 

- Om hunden blivit provocerad av en annan hund eller människa, måste man kunna bevisa detta genom tex vittne på plats, annars kan detta vara svårt att bevisa och ord står mot ord i en polisutredning. 

- En hundägare är alltid ansvarig för att ersätta de skador som blivit på hunden eller människan, oavsett om det blir ett polisärende eller inte. 

- Polisen har idag större möjlighet att besluta om koppeltvång, munkorg, och hur långt kopplet får vara. Påföljden av vad polisen bestraffar hundägaren med varierar på situationen. 

- Det är ofta grannar eller närstående som rapporterar till polisen om en aggressiv hund, eller att hundägaren struntar i polisens rekommendationer för just den hunden...


Enligt lagen i Sverige och Danmark så har hundägaren alltid ett ansvar, det råder ett strikt ansvar vilket innebär att personer i din omgivning, ute på stan, grannar, släkt och vänner, till och med nästintill får misshandla din hund...biter han där..så är det ditt fel vilket kan leda till att man dels avlivar hunden och sedan sätter stämpeln " förbjud till att ha hund" 

Katter däremot och lagen gällande katter är helt annorlunda. När det gäller katter får man under alla omständigheter ALDRIG röra katten. Katten får springa fritt utomhus och kissa i sandlådan eller vad som helst, katter får bita och riva dig utan att ägaren behöver känna ett ansvar, Katter får man aldrig röra och kattägare har inte alls samma strikta ägaransvar. 


Inga kommentarer: